Links: verschil tussen versies

Uit BitcoinWiki.nl
k (→‎Block explorers: blijkbaar was de usespiral offline intussen, sorry, link terug weggehaald)
Labels: Handmatige ongedaanmaking Visuele tekstverwerker
 
(20 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:


==== Sites ====
==== Sites ====
* [https://bitcoinmagazine.nl Bitcoin Magazine NL] — redactionele artikelen en nieuws
* [[Bitcoin.nl]] - Hét educatieve platform voor onbegrensde bitcoinkennis
* [https://bitcoinuitleg.nl/ Bitcoin Uitleg] - Site van dienstverlener, maar met ook [https://bitcoinuitleg.nl/category/informatief/ artikelen]
* [https://pegulanten.nl/ Pegulanten] - Site over beleggen en vroeg financieel onafhankelijk worden (FIRE). Bovengemiddeld en positief aandacht voor Bitcoin
* [https://bitcoinst.art/ Bitcoinstart] - Verzameling van Nederlandse bronnen over Bitcoin
* [https://bitcoinst.art/ Bitcoinstart] - Verzameling van Nederlandse bronnen over Bitcoin
* [https://lekkercryptisch.nl LekkerCryptisch] - Onafhankelijk kennisplatform gericht op bitcoin en financiële technologie in het algemeen
* [https://lekkercryptisch.nl LekkerCryptisch] - Onafhankelijk kennisplatform gericht op bitcoin en financiële technologie in het algemeen


==== Podcasts ====
==== Podcasts ====
* [[Satoshi Radio]] is de Nederlandstalige podcast waarin we je alles vertellen over cryptocurrency en blockchain
{{ZieOok|Podcasts}}
* [https://debitcoinshow.nl/ De Bitcoin Show] - discussie over Bitcoin en maatschappelijke wrijvingskrachten
* [https://anchor.fm/hupbitcoin Hup Bitcoin] - iedere week het belangrijkste Bitcoin nieuws, met zo nu en dan een gast waarmee we over een specifiek onderwerp doorpraten
* [https://www.bnr.nl/podcast/cryptocast Cryptocast] Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn en Madelon Vos navigeren je wekelijks door al het cryptonieuws


==== YouTube ====
==== YouTube ====
Regel 23: Regel 18:
==== Educatie ====
==== Educatie ====
Zie [[Studiemateriaal/Literatuur]]
Zie [[Studiemateriaal/Literatuur]]
=== Bitcoin-hulpmiddelen ===
==== Block explorers ====
Een ''block explorer'' is een programma waarmee je de actuele blokken en transacties kan bekijken. Je ziet ermee de laatste blokken die gemined zijn met de transacties die in het blok zijn opgeslagen en ook de fees (in satoshi's) die ervoor betaald zijn. Maar ook alle transacties die nog verwerkt moeten worden (mempool) en in welk blok ze waarschijnlijk worden opgeslagen. Interessant is dat je de tijden ziet waarop de blokken zijn gemined: gemiddeld op (vrijwel) 10 minuten, maar met flinke variaties.


Het startpunt is meestal de ''zoekbalk'' waar ingevuld kunnen worden: een bitcoin adres, een transactie-ID, of een blocknummer. Vanaf het gevonden item kan dan doorgeklikt worden naar voorafgaande en latere transacties en blokken.


=== Bitcoin-hulpmiddelen ===
Block explorers kunnen draaien op een server bij een partij die deze block explorer online aanbiedt, maar er zijn ook block explorers geschikt voor op de eigen 'huis' [[Bitcoin node]] .
==== Block explorers ====
 
Dit zijn sites waar je blokken en transacties kan bekijken.  
* BTC RPC Explorer ([https://github.com/janoside/btc-rpc-explorer GitHub]) - block explorer software o.a beschikbaar als Umbrel 'app' (eenvoudig te installeren vanuit de Umbrel App Store)


Als je een [[Bitcoin node]] hebt, hoef je sites als deze niet te gebruiken/vertrouwen en kun je zelf applicaties als [[BTC RPC Explorer]] en [[Mempool.space]] installeren.
* [https://blockchair.com Blockchair] online service , ook andere coins dan Bitcoin
* [https://mempool.space mempool.space] is een eenvoudige site waar je blokken en transacties kan bekijken
* [https://www.blockchain.com/explorer/assets/btc Blockchain.com] (voorheen Blockchain.info), een van de oudste Bitcoin sites met o.a. online veilige wallets.
* [https://blockstream.info/ blockstream.info] is ook een eenvoudige site om informatie over bitcoin te bekijken
* [https://mempool.space Mempool.space] Toont op grafische wijze de transacties in de meepool, de 'wachtrij' voor transacties om in een blok te worden opgenomen. Ook op eigen nodes te installeren.
*[https://bits.monospace.live/ Bitfeed] blokken en transacties, visueel
* [https://blockstream.info/ Blockstream.info] een online block explorer, verzorgd door de firma Blockstream.com.
*[https://txstreet.com/v/btc txstreet] een leuke geanimeerde representatie van de transacties in mempool (als reizigers) en blokken (treintjes). Kijk ook eens naar Bitcoin Cash: grotere blokken met vrijwel geen reizigers. (Zie [[Blokgroottedebat]] debat)
*[https://v3.aggr.trade/1go0 Significant trades]: een overzicht van alle grotere (meerdere tonnen of meer) bitcoin trades
*[https://bitbonkers.netlify.app BitBonkers] — geanimeerde weergave van transactie dmv stuiterende ballen.  Een bezoekje waard!
*[https://www.bitlisten.com BitListen] — Bitcoin transacties in geanimeerde zeepbelletjes met lieve pingeltjes voor kleine transacties en diepe Bongs! voor grote.

Huidige versie van 23 jan 2024 om 10:48

Nieuws en hulpmiddelen!

Bitcoin-nieuws en discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse platforms die hoofdzakelijk over Bitcoin rapporteren. Zie Bitcoin in de media voor Bitcoin-nieuws in algemene media.

Sites[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bitcoin.nl - Hét educatieve platform voor onbegrensde bitcoinkennis
  • Bitcoinstart - Verzameling van Nederlandse bronnen over Bitcoin
  • LekkerCryptisch - Onafhankelijk kennisplatform gericht op bitcoin en financiële technologie in het algemeen

Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook: Podcasts


YouTube[bewerken | brontekst bewerken]

Educatie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Studiemateriaal/Literatuur

Bitcoin-hulpmiddelen[bewerken | brontekst bewerken]

Block explorers[bewerken | brontekst bewerken]

Een block explorer is een programma waarmee je de actuele blokken en transacties kan bekijken. Je ziet ermee de laatste blokken die gemined zijn met de transacties die in het blok zijn opgeslagen en ook de fees (in satoshi's) die ervoor betaald zijn. Maar ook alle transacties die nog verwerkt moeten worden (mempool) en in welk blok ze waarschijnlijk worden opgeslagen. Interessant is dat je de tijden ziet waarop de blokken zijn gemined: gemiddeld op (vrijwel) 10 minuten, maar met flinke variaties.

Het startpunt is meestal de zoekbalk waar ingevuld kunnen worden: een bitcoin adres, een transactie-ID, of een blocknummer. Vanaf het gevonden item kan dan doorgeklikt worden naar voorafgaande en latere transacties en blokken.

Block explorers kunnen draaien op een server bij een partij die deze block explorer online aanbiedt, maar er zijn ook block explorers geschikt voor op de eigen 'huis' Bitcoin node .

  • BTC RPC Explorer (GitHub) - block explorer software o.a beschikbaar als Umbrel 'app' (eenvoudig te installeren vanuit de Umbrel App Store)
  • Blockchair online service , ook andere coins dan Bitcoin
  • Blockchain.com (voorheen Blockchain.info), een van de oudste Bitcoin sites met o.a. online veilige wallets.
  • Mempool.space Toont op grafische wijze de transacties in de meepool, de 'wachtrij' voor transacties om in een blok te worden opgenomen. Ook op eigen nodes te installeren.
  • Bitfeed blokken en transacties, visueel
  • Blockstream.info een online block explorer, verzorgd door de firma Blockstream.com.
  • txstreet een leuke geanimeerde representatie van de transacties in mempool (als reizigers) en blokken (treintjes). Kijk ook eens naar Bitcoin Cash: grotere blokken met vrijwel geen reizigers. (Zie Blokgroottedebat debat)
  • Significant trades: een overzicht van alle grotere (meerdere tonnen of meer) bitcoin trades
  • BitBonkers — geanimeerde weergave van transactie dmv stuiterende ballen. Een bezoekje waard!
  • BitListen — Bitcoin transacties in geanimeerde zeepbelletjes met lieve pingeltjes voor kleine transacties en diepe Bongs! voor grote.