Laatste revisie: 6 december 2020

Wat is Decentralized Finance?

De Nederlandse term voor Decentralized Finance is gedecentraliseerde financiering. Hiermee worden alternatieven bedoeld voor onze huidige (verouderde) geldsystemen.

De voornaamste manieren van DeFi zijn bankieren op de blockchain en geld lenen of uitlenen op de blockchain. Hier komen geen tussenpersonen bij kijken en alles wordt automatisch uitgevoerd door middel van vooraf geprogrammeerde protocollen en Smart Contracts.

De allereerste vorm van DeFi was MakerDAO (MKR) en de bijbehorende DAI stablecoin.

Tegenwoordig is Ethereum de absolute koploper wat DeFi betreft, er zijn namelijk al meer dan 200.000 ERC-20 tokens aangemaakt op de Ethereum blockchain.

Sommige van deze tokens en achterliggende projecten zoals Aave (AAVE), yearn.finance (YFI), Compound (COMP) en Nexo (NEXO) niet te vergeten, zijn specifiek gericht op het leveren van DeFi diensten.

Het platform Nexo raden we zelf ten zeerste aan omdat u hier rendementen van 6-12% mee kunt behalen voor iedere coin of token die door Nexo ondersteund wordt.

Ook kunt u bij Nexo geld lenen zonder vervolgens BKR-geregistreerd te worden. U moet hiervoor wel een zogenaamde collateral (onderpand) zorgen. Als u ongeveer €3000 op Nexo zet, dan kunt u ongeveer €1000 lenen.

Decentralized Finance staat nog in de kinderschoenen en zal in dit nieuwe decennium enorm worden uitgebouwd!

Hier vind u een complete lijst met alle DeFi protocollen die er op dit moment op de markt zijn:

https://coinmarketcap.com/defi