Laatste revisie: 17 januari 2021

Hoe werkt Ethereum onder de motorkap? Ethereum is gebaseerd op Bitcoin, maar heeft een aangepast blockchain design om het mogelijk te maken om meerdere applicaties op de blockchain te laten draaien, in plaats van alleen geld te zijn.

Ethereum is inmiddels een mega groot platform geworden en de mogelijkheden zijn enorm, maar helaas hebben de ontwikkelaars achter Ethereum moeite om de maximale capaciteit te vergroten.

Afbeeldingsresultaat voor solidity smart contract examples

Bronvermelding: https://hackernoon.com/practical-smart-contract-security-analysis-and-exploitation-part-1-6c2f2320b0c

Ethereum maakt het voor software ontwikkelaars mogelijk om met haar eigen Solidity programmeertaal decentrale applicaties te ontwikkelen. Ook maakt het ERC-20 protocol het voor gebruikers mogelijk om een eigen ERC-20 token te creëeren. En daar bovenop introduceerde Ethereum ook Smart Contracts, dit zijn digitale contracten die volgens vooraf vastgestelde regels en voorwaarden zullen worden uitgevoerd, en vervolgens worden vastgelegd in de blockchain.

Bitcoin en Ethereum zijn als blockchain gelijk in het feit dat beide blockchains een volledig gedistribueerde lijst met transacties bevatten, en deze worden ook door nodes (knooppunten) in het netwerk opgeslagen. Bitcoin maakt gebruik van een Proof-of-Work consensus algoritme, en Ethereum maakt gebruik van een Proof-of-Stake consensus algoritme.

Dit betekent kortweg dat Ethereum in 2021 geen miners in het netwerk meer nodig zal hebben, maar alle investeerders gezamenlijk deelnemen aan het ‘forgen’ van nieuwe coins, door middel van hun inleg te ‘staken’ (in te zetten).

Hiervoor ontvangen alle investeerders periodiek dividend over hun totale stake, mits de wallet waarin deze opgeslagen zijn het staken van coins ondersteund.

Bitcoin en Ethereum verschillen van elkaar in de manier waarop ze transacties verwerken. Bitcoin maakt onderscheid in uitgegeven en niet uitgegeven coins. Aan de hand van deze informatie berekent de Bitcoin blockchain de saldo’s van alle investeerders.

Ethereum maakt gebruik van accounts. Dit betekent dat alle saldo’s opgeslagen zijn in een account, in tegenstelling tot berekend worden op basis van alle afgelopen transacties. Hierdoor worden transacties sneller verwerkt door het netwerk, behalve als de maximale capaciteit bereikt is. Zie onderstaande afbeelding.

Bronvermelding: https://www.coindesk.com/information/how-ethereum-works

De Ethereum Virtual Machine is een ontzettend groot netwerk van computers dat alle activiteit op het netwerk mogelijk maakt, in stand houdt, en reguleert. Alle nodes in het netwerk beheren dezelfde (ALLE) informatie die door het netwerk is verwerkt. Alle nodes doen dit namelijk volgens een Smart Contract dat ze als het ware met de Ethereum Virtual Machine hebben afgesloten.

Dit maakt de Ethereum blockchain ontzettend robuust en toch flexibel.