Laatste revisie: 19 november 2018

 

ERC-20 tokens zijn cryptovaluta die door gebruikers aangemaakt kunnen worden op de Ethereum blockchain. ERC staat voor Ethereum Request for Comment en 20 is de technische standaard voor de Ether, en deze wordt ook voor de meeste tokens die op Ethereum draaien gebruikt. Er zijn ook enkele andere ERC-nummers die van ERC-20 tokens verschillen. Voor u als investeerder is het voldoende om te begrijpen wat ERC-20 tokens zijn.

Het ERC-20 protocol is op 19 november 2015 voorgesteld door Fabian Vogelsteller. Dit protocol bevat een lijst met regels waar ERC-20 tokens aan moeten voldoen om aangemaakt te kunnen worden. Het is als het ware een doe-het-zelf kit voor software ontwikkelaars om zelf een eigen cryptovaluta te kunnen uitgeven. Het ERC-20 protocol beveiligd de ERC-20 tokens door basis voorwaarden te stellen.

Er zijn inmiddels al honderden ERC-20 tokens aangemaakt op de Ethereum blockchain die nu allemaal naast elkaar bestaan als zelfstandige cryptovaluta. Wel zijn al deze cryptovaluta afhankelijk van de maximale capaciteit van Ethereum. Hiermee bedoelen we het maximale aantal transacties die per dag verwerkt kunnen worden door de blockchain.

Aangezien Ethereum al maandenlang overbeladen is zal dit in de toekomst een enorm groot probleem voor Ethereum kunnen worden. Ethereum komt waarschijnlijk in januari met de Constantinople hardfork, welke dit op zou moeten lossen.

 

Wat is het verschil tussen coins en tokens?

In feite worden met coins ALLE cryptovaluta bedoeld, en met tokens ALLEEN door gebruikers aangemaakte tokens zoals ERC-20 tokens.

De Ether (ETH) is bijv. een coin, en alle ERC-20 tokens zijn tokens.

Bitcoin is ook een coin en op de blockchain van deze coin kunnen geen tokens worden aangemaakt.

 

Lijst met ERC-20 tokens (en overige tokens)

https://coinmarketcap.com/tokens/views/all