Laatste revisie: 17 januari 2021

Ethereum is een blockchain protocol waar door software ontwikkelaars op verder gebouwd kan worden. Ook kunnen er zelfstandige (maar afhankelijke) cryptovaluta’s aangemaakt worden die draaien op de Ethereum blockchain. De cryptovaluta die van oorsprong aan de blockchain gekoppeld is is de Ether (ETH). Zowel alle transacties van de Ether als van meer dan honderd andere cryptovaluta worden opgeslagen in de Ethereum blockchain.

Ethereum is opgericht op 30 juli 2015 door Vitalik Buterin. Vitalik is geboren in Rusland, later verhuisd naar Canada, en woont nu in Zwitserland.

Afbeeldingsresultaat voor ethereum

Bronvermelding: https://cia.news/en/the-ethereum-blockchain

Vitalik heeft een eigen programmeertaal ontwikkeld genaamd Solidity, die gebaseerd is op JavaScript. Met deze programmeertaal kunnen software ontwikkelaars verder bouwen op de Ethereum blockchain. De missie van Ethereum is om werkelijk alles te decentraliseren. Met ERC-20 tokens worden alle tokens bedoeld die later door gebruikers aan de blockchain toegevoegd zijn. Dit zijn er inmiddels al honderden.

Met de komst van Ethereum 2.0 veranderd Ethereum van Proof-of-Win naar Proof-of-Stake!

In tegenstelling tot Bitcoin maakt Ethereum nu dus gebruik van een Proof-of-Stake algoritme om tot consensus te komen. Hierbij zijn er geen miners vereist in het netwerk, maar worden de block rewards op basis van stake (inzet) verdeeld. Dit betekend dus dat u als het ware rente ontvangt over uw investering, omdat deze gedurende de tijd aangevuld zal worden met uw gedeelte van de block rewards.

Eén van de belangrijkste introducties die Ethereum met zich meebracht waren zogenaamde Smart Contracts. De makkelijkste vergelijking voor Smart Contracts is de snoepautomaat op het werk. Als u een € 1 munt in de automaat stopt, voldoet u aan het minimaal vereiste tegoed, en zal de automaat uw wens vervullen. Als u geen geld in de automaat stopt, voldoet u niet aan het minimaal vereiste tegoed, en zal de automaat uw wens niet vervullen. Smart Contracts werken hetzelfde.

Bedrijven kunnen onderling gebruik maken van Smart Contracts, voornamelijk in de logistiek. Deze contracten worden vastgelegd in de blockchain en worden alleen uitgevoerd als er aan vooraf vastgestelde voorwaarden wordt voldaan. Ook zullen deze contracten altijd exact zoals afgesproken worden uitgevoerd. Geen onduidelijkheden meer.

Afbeeldingsresultaat voor ico

Bronvermelding: https://www.crypto-insiders.nl/academy/wat-is-een-ico

Ethereum revolutioneerde de Initial Coin Offering markt. Voortaan was het voor oprichters van nieuwe cryptovaluta niet meer vereist om zelf door alle moeite te ondergaan om een eigen blockchain (protocol) te ontwikkelen. Met de Solidity programmeertaal kan vrij eenvoudig een eigen token worden aangemaakt, die meestal in Ether betaald kan worden tijdens de ICO. Hierdoor had Ethereum een gigantisch gat in de markt te pakken en steeg de prijs in korte tijd van zo’n € 8 naar € 1000. Er ontstond ineens een enorm grote vraag naar Ether, omdat er miljarden werden opgehaald in ICO rondes die vaak enkel in Ether betaald konden worden.

Ethereum liep in 2018 tegen een enorm groot probleem aan en dat is het feit dat de maximale capaciteit al maandenlang bereikt is. Hierbij worden transacties in de wachtrij gezet voor verwerking.

Dit is op het moment van schrijven niet vaak het geval.

Handige links

Website: https://www.ethereum.org

Facebook: https://www.facebook.com/ethereumproject

Twitter: https://twitter.com/ethereum

Instagram: https://www.instagram.com/ethereumproject

YouTube: https://www.youtube.com/user/ethereumproject

CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum

Marktplaatsen (400+): https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum/#markets

Analyses: https://coincheckup.com/coins/ethereum/analysis

Prijsprognoses: https://coincheckup.com/coins/ethereum/predictions

U kunt Ethereum kopen op Bitvavo, Litebit of Binance.

In hoofdstuk 2.1: Hoe werkt Ethereum vind u meer informatie over hoe Ethereum werkt.

In hoofdstuk 2.2: Wat is Proof-of-Stake vind u meer informatie over het Proof-of-Stake consensus algorimte.

In hoofdstuk 2.3: Wat zijn Smart Contracts vind u meer informatie over deze revolutionaire digitale contracten.

In hoofdstuk 2.4: Wat zijn ERC-20 tokens vind u meer informatie over deze door gebruikers aan te maken tokens op de Ethereum blockchain.

In hoofdstuk 2.5: Enterprise Ethereum Alliance vind u meer informatie over de Enterprise Ethereum Alliance.