Laatste revisie: 17 januari 2021

Bitcoin is een waardig betaalmiddel

Wat maakt valuta zoals de Euro en de Dollar waardevol? Want is een briefje van 100 Euro in feite niet gewoon een stukje papier dat dubbelzijdig bedrukt is?

Volgens Aristoteles kan iets pas als geld beschouwd worden als het voldoet aan vier eigenschappen: Deelbaarheid, draagbaarheid, duurzaamheid en intrinsieke waarde.

Deelbaarheid

Elke Bitcoin is te verdelen in 100 miljoen Satoshi’s, dus Bitcoin is te delen tot 0.00000001 BTC. Op het moment van schrijven is dit omgerekend zo’n € 0,00005. Dit betekent dat Bitcoin zogenaamde micro transacties mogelijk maakt, en verder deelbaar is dan de Euro en de Dollar.

Draagbaarheid

Bitcoin is een digitale valuta en kan op iedere smartphone gebruikt worden, mits deze verbonden is met het internet. Ook al zijn Bitcoins niet tastbaar, ze zijn wel degelijk draagbaar.

Duurzaamheid

Bitcoin is decentraal, dus alle computers waar de Bitcoin Core software op draait houden het netwerk collectief in stand. Zolang al deze computers verbinding hebben met het internet, kan Bitcoin onmogelijk worden gestopt. En om Bitcoin in zijn geheel te vernietigen zouden alle computers met de Bitcoin Core software in één keer moeten worden gehackt of vernietigd. Dit is praktisch onmogelijk. Of het complete internet moet er ineens geen zin meer in hebben. Bitcoin is absoluut duurzaam.

Intrinsieke waarde

Valuta zoals de Euro en de Dollar zijn waardevol omdat bijna alle mensen het erover eens zijn dat dit de geldsoorten zijn die we gebruiken om goederen en diensten te (ver)kopen. Een briefje van 100 Euro is in feite niet meer waard dan een stukje papier met dezelfde grootte en opdruk. En toch kan ik hiermee spullen kopen die veel meer waard zijn dan een stukje papier. Dit komt door twee dingen: gemeenschappelijk vertrouwen in de valuta, en schaarste. Schaarste betekent kortweg een beperkte voorraad, in dit geval een gelimiteerde productie van Euro’s en Dollars.

De enige intrinsieke waarde die Bitcoin heeft is de gelimiteerde uitgave van 21 miljoen Bitcoins. Zolang het vertrouwen in Bitcoin toe blijft nemen zal de waarde van Bitcoin stijgen. Simple as that. En dit terwijl het feitelijk cijfers in een internet netwerk zijn. Het betrouwbare netwerk wordt gewoon heel erg waardevol. En een gigantisch voorbeeld voor de toekomst.

Bitcoin is de eerste van zijn soort

Bitcoin is de eerste van zijn soort, en zal nog lang de meest bekende digitale valuta zijn. Ook blockchains zullen we vaker tegen gaan komen, de ontwikkeling hiervan staat nog in zijn kinderschoenen. Bitcoin is slechts de eerste toepassing van de blockchain technologie. Vergelijkbaar met e-mail en het internet. E-mail is slechts één toepassing van het internet.

Bitcoin is decentraal en collectief

Bitcoin maakt gebruik van een blockchain om een derde partij zoals een bank of een credit card maatschappij overbodig te maken. Hierdoor kunnen transacties direct van persoon tot persoon gemaakt worden. Bovendien heeft iedereen die de Bitcoin Core software geïnstalleerd heeft de originele versie van de database van alle transacties die ooit gemaakt zijn. Niemand is eigenaar van Bitcoin en het netwerk wordt collectief door de gebruikers in stand gehouden.

Bitcoin is direct en snel

Bitcoin maakt gebruik van een blockchain om een derde partij zoals een bank of een credit card maatschappij overbodig te maken. Hierdoor kunnen transacties direct van persoon tot persoon gemaakt worden. Dit wordt ook wel peer-to-peer genoemd. Dit resulteert in uiterst snelle en goedkope transacties. Het enige limiet van Bitcoin is het maximale aantal transacties dat per tijdsperiode verwerkt kan worden door de Bitcoin miners.

Bitcoin is revolutionair 

Bitcoin is één van de (digitale) valuta’s van de toekomst. Deze technologie is geniaal, en hier kunnen we simpelweg niet omheen. Nieuwe generaties zullen Bitcoin (en andere digitale valuta’s) vanzelfsprekend vinden, en ze zullen ons verbaasd aankijken als we ze vertellen hoe we het tot de dag van vandaag nog steeds aanpakken.

Bitcoin kent geen landsgrenzen

Bitcoin kent geen landsgrenzen en is internationaal te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is internet. Regeringen beginnen helaas steeds meer regels op te leggen, maar goed, ieder nadeel heb zijn voordeel. Het tijdperk van de miljarden oplichtingen zoals BitConnect (BCC) een perfect voorbeeld is, dat komt hiermee ten einde. Eind 2019 zullen de meeste landen ter wereld strikte wetten hebben aangenomen voor het gebruik van cryptovaluta. Tot 2017 was dit nog niet zo zeer aan de orde.

Bitcoin opslaan op USB

Naast Bitcoin kunnen ook steeds meer altcoins offline opgeslagen worden op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X. Dit is de veiligste manier op cryptovaluta op te slaan.