Laatste revisie: 17 januari 2021

Bitcoin heeft verschillende voorgangers gehad die allemaal tegen hetzelfde probleem aanliepen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een digitale valuta niet twee keer (dubbel) uitgegeven kan worden? Bitcoin lost dit probleem op door gebruik te maken van een blockchain. Bitcoin is een geniaal idee, maar zonder een blockchain zou het niet functioneel zijn. Zo is Bitcoin afhankelijk van een blockchain, en een blockchain niet van Bitcoin.

Decentraal versus centraal

Bronvermelding: https://www.frankwatching.com/archive/2017/05/17/de-blockchain-revolutie-feiten-fabels-obstakels-de-toekomst

Zie het als een up-to-date map met 21 miljoen Excel tabellen, waarbij elke tabel 100 miljoen velden heeft. Er zullen namelijk exact 21 miljoen Bitcoins in omloop komen, en elke Bitcoin kan in 100 miljoen stukken gedeeld worden. U kunt Bitcoins dus tot acht cijfers na de komma delen, en elk stuk kan een andere eigenaar hebben. In deze tabel komen overigens 26-35 cijferige sleutels (rekeningnummers) voor, in plaats van persoonsgegevens. Hierdoor is Bitcoin anoniem te gebruiken.

Bronvermelding: https://visual.ly/community/infographic/technology/bitcoin-infographic

Telkens als er een transactie wordt gedaan, wordt deze transactie vastgelegd in een block. Een block is als het ware een pagina van een grootboek. Als een block vol is, wordt het permanent opgeslagen in de blockchain. Er zal vervolgens een nieuw block geopend worden, waarin weer nieuwe transacties zullen worden opgeslagen. Ook krijgt ieder block een referentie naar het vorige block.

Om de integriteit van de blockchain nog sterker te maken maakt Bitcoin tevens gebruikt van het zogenaamde Proof-of-Work (PoW)-systeem. Dit betekent dat aan ieder block een wiskundig probleem (of hash) is gekoppeld. Hierdoor moeten Bitcoin miners alle transacties in een block verifiëren door een hash te berekenen. Dit zijn gecompliceerde rekensommen die met de rekenkracht van computernetwerken opgelost kunnen worden.

Telkens als een hash berekend is, ontvangt de winnende miner (of miners) momenteel 6,25 BTC, waarna deze zullen worden toegevoegd aan het netwerk. Dit is de eerste transactie van ieder nieuw block. In 2024 zal deze beloning gehalveerd worden naar 3,125 BTC.

Het aantal Bitcoin dat aan het netwerk toegevoegd wordt halveert iedere vier jaar, tot er rond 2140 exact 21 miljoen Bitcoin in omloop zullen zijn. Momenteel zijn er al meer dan 18,6 miljoen Bitcoin in omloop. Een aantal van de nog-niet-ontdekte 2,4 miljoen Bitcoin zullen dus nog meer dan 100 jaar op zich laten wachten. Dit is precies de reden waarom Bitcoin ook wel digitaal goud wordt genoemd, omdat het enorm schaars (gelimiteerd) is.