Laatste revisie: 14 december 2019

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe groot het verschil kan zijn als er meer ondernemers gebruik maken van blockchain in hun bedrijfsvoering. Blockchain kan wellicht alle derde partijen overbodig maken waardoor producenten uiteindelijk direct aan de consument kunnen leveren.

Afbeeldingsresultaat voor centraal versus decentraal

Bronvermelding: https://www.frankwatching.com/archive/2017/05/17/de-blockchain-revolutie-feiten-fabels-obstakels-de-toekomst

Facebook en YouTube versus STEEM blockchain

Als voorbeeld gebruiken we voor het gemak Facebook en YouTube (centrale databases) en STEEM (decentrale blockchain). Beide zijn gefocust op social media. We zullen kort beschrijven hoe de STEEM blockchain verschillende miljarden corporaties te lijf zal gaan, en ze zelfs zal dwingen om gebruik te gaan maken van blockchains. If you can’t beat the enemy, join them.

Facebook is een social media platform met ruim twee miljard (maandelijkse) gebruikers. Facebook is eigendom van Facebook Inc. en wordt met bureaucratische procedures ontwikkelt en in stand gehouden. De data van Facebook wordt centraal beheerd en beveiligd op servers die in bedrijfspanden van Facebook staan. Daarnaast betaalt Facebook zijn gebruikers niet, terwijl ze jaarlijks vele miljarden winsten boeken uit o.a. advertentie opbrengsten. En dat terwijl de gebruikers van Facebook de inhoud van de website schrijven, fotograferen, filmen en ontwerpen.

Facebook ontwikkelt het platform, de gebruikers leveren de inhoud. Facebook krijgt betaald. Ditzelfde model geldt ook voor YouTube. Onthoud dit model even, of lees het zo meteen terug, ondertussen gaan we naar de veelbelovende concurrent.

Maak kennis met de STEEM blockchain

STEEM is een geniale blockchain die in meerdere marktsegmenten van zich zal laten horen. STEEM bestaat sinds 18 april 2016 en is inmiddels de nummer 3 blockchain op het gebied van dagelijks te verwerken transacties. STEEM verwerkt op het moment van schrijven gemiddeld 996.699 transacties per dag, terwijl Bitcoin er maar gemiddeld 454.290 verwerkt. Dit doet STEEM op slechts 0,08% van zijn huidige maximale capaciteit, in tegenstelling tot Bitcoin die al vaak over zijn maximale capaciteit zit. Transacties worden hierbij in de wachtrij gezet voor verwerking.

Steemit is een social media platform dat zijn gegevens opslaat en ophaalt uit de STEEM blockchain. Meerdere websites draaien als het ware op de STEEM blockchain, dit aantal groeit enorm snel. Zo is DTube al ontwikkelt, een decentrale concurrent voor YouTube. De STEEM blockchain betaalt zijn gebruikers in STEEM en SBD’s, de twee hoofd cryptovaluta van deze blockchain. Vanaf 2020 zullen gebruikers moeiteloos hun eigen cryptovaluta (SMT’s) kunnen creëren op de STEEM blockchain.

Hiermee zullen ook grote concurrenten zoals Kickstarter het lastig gaan krijgen. Er zijn zelfs al gedistribueerde browsers ontwikkeld: dWeb en dBrowser. Hiermee positioneert STEEM zich ook in de web browser markt. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen van de toepassingen van de STEEM blockchain. Neem gerust eens een kijkje op Steem Projects.

De STEEM blockchain betaald de gebruikers om eraan deel te nemen, en de blockchain biedt een basis om op verder te bouwen. STEEM is klaar voor de toekomst, maar is helaas slechts op 33 markten te verhandelen. Dit is naar onze mening gigantisch onderschat. Ook de huidige market cap van zo’n €42 miljoen. Zelfs Dogecoin heeft momenteel een market cap van zo’n €240 miljoen, en deze cryptovaluta is ooit als grap begonnen en heeft buiten een geldeenheid zijn weinig functies.

Wij vinden STEEM momenteel het beste voorbeeld met een van de meest hechte gemeenschappen van alle blockchain ontwikkelaars en investeerders. De toekomst zal moeten uitwijzen of we hier gelijk in gaan krijgen.

Eén ding is zeker, een decentraal of gedistribueerd netwerk is zo ontzettend efficiënt en flexibel dat een centraal netwerk geen schijn van kans maakt. Dit geldt ook voor bedrijven. Veel bedrijven zijn nog niet volledig efficiënt en flexibel, hier gaan gedistribueerde netwerken verandering in brengen. Voortaan kan werkelijk alles nauwkeurig in kaart gebracht worden, en veilig vastgelegd worden. Zolang de blockchain voldoende investeerders trekt, zal de blockchain blijven bestaan. De blockchain verdwijnt zodra hij niet meer ondersteunt wordt door de gebruikers.