Laatste revisie: 17 januari 2021

Blockchain betekent letterlijk een blokketen of een ketting van blokken. Al deze blokken zijn als het ware pagina’s van een grootboek. Dit kunnen bijvoorbeeld bankoverschrijvingen zijn, eigendomsaktes of andere gegevens. Zie het als een lijst met gegevens die gemeenschappelijk wordt bijgehouden. Meestal worden hiervoor (nog) databases gebruikt, die op centrale punten worden beheerd en beveiligd. Valuta zoals de Euro en de Dollar zijn hier een perfect voorbeeld van.

Terwijl er voor blockchain geen persoon komt kijken met het bijhouden van deze databases, is blockchain tot leven gebracht met de codering en de geautomatiseerde berekeningen die daaruit volgen.

Blockchain is dus een openbaar grootboek van alle Bitcoin (of andere cryptovaluta) transacties die ooit gemaakt zijn. Een blockchain is de decentrale concurrent van een database, waardoor de centrale autoriteiten vastgelegde gegevens niet meer kunnen vervalsen door één centraal punt te corrumperen. 

Aan iedere blockchain zijn één of meerdere cryptovaluta verbonden. Een blockchain is afhankelijk van een cryptovaluta, terwijl een cryptovaluta niet afhankelijk is van een blockchain. Er zijn namelijk alternatieven voor een blockchain, dit zijn de “Tangle” (van IOTA) en de “Hashgraph” (van Hederah). Wellicht zullen er meerdere alternatieven volgen.

Een blockchain wordt beveiligd door middel van cryptografische rekensommen die alleen door speciale (Bitcoin) mining software en hardware kan worden opgelost.

Hoe werkt een blockchain?

Een gebruiker vraagt een transactie aan (of maakt geld over) naar een andere gebruiker. Deze transactie wordt vervolgens verzonden naar een peer-to-peer netwerk van computers die dienen als nodes (knooppunten) in het netwerk. Het netwerk van nodes zal de transactie en de gebruikersgegevens onderling valideren door middel van ingewikkelde algoritmes.

Een transactie hoeft niet persé uitgedrukt te zijn in cryptovaluta, maar kan ook contracten of andere informatie bevatten. Zodra de transactie geverifieerd is door het netwerk zal deze met andere transacties worden samengevoegd tot één nieuw block met informatie. De grootte van een block is afhankelijk van hoe de blockchain ontwikkeld is.

Bij Bitcoin is dit 1MB, wat neer komt op minimaal 500 transacties per block. De Bitcoin blockchain maakt iedere 10 minuten een nieuw block aan, wat het netwerk ontzettend traag maakt vergeleken met veel andere cryptovaluta.

Vervolgens wordt het block voor eeuwig toegevoegd aan de blockchain, en kan het block niet meer veranderd of verwijderd worden. Dit komt doordat het netwerk collectief beveiligd wordt door de miners. Hiermee is de transactie compleet, en zal er een nieuw block aangemaakt worden.

De eerste transactie van het nieuwe block bevat de beloning (momenteel 6,25 BTC) voor de winnende miner van de hash (rekensom) van het vorige block.