Laatste revisie: 17 januari 2021

Bitcoin mining is een proces waarmee nieuwe Bitcoin uitgegeven worden en Bitcoin transacties geverifieerd worden en opgeslagen worden in de blockchain van Bitcoin. Dit is de enige manier om Bitcoins figuurlijk “bij te drukken”.

Als we denken aan het mijnen van Bitcoin dan vergelijken we het al snel met het mijnen van goud. Maar Bitcoin is niet tastbaar, dus hoe kan Bitcoin dan gemijnd worden?

Bitcoin en goud zijn in enkele opzichten hetzelfde:

Bitcoin bestaat door het ontwerp van de Bitcoin blockchain, en goud bestaat ondergronds. Bitcoin is gelimiteerd (21 miljoen stuks), en goud is ook gelimiteerd, ook al weten we niet hoeveel goud er precies bestaat. Een gedeelte van alle Bitcoins (minder dan 2,4 miljoen) is nog niet gemijnd, net als een gedeelte van al het goud nog niet is opgegraven.

Bitcoin maakt gebruik van een Proof-of-Work (PoW) systeem, wat betekent dat miners werk (processorkracht) moeten inzetten om Bitcoin te mijnen. Er zijn alternatieven voor Proof-of-Work. Het voornaamste voorbeeld is Proof-of-Stake.

Miners zorgen er dus voor dat er nieuwe Bitcoin ontdekt worden door middel van hypermoderne Bitcoin mining hardware (apparatuur). Bovendien zorgen ze ervoor dat alle transacties van ieder block van de Bitcoin blockchain onderling geverifieerd worden en uiteindelijk vastgelegd worden op de blockchain. Als tegenprestatie hiervoor ontvangt de winnende miner van een block een vastgesteld aantal Bitcoin.

Momenteel is dit 6,25 Bitcoin, maar dit aantal halveert iedere vier jaar, tot er omstreeks het jaartal 2140 exact 21 miljoen Bitcoins in omloop (gemijnd) zijn. Hierna zullen de miners alleen nog beloond worden met transactiekosten, welke aanzienlijk lager zijn dan de Bitcoin die voorheen nog gedolven konden worden. Dit betekent dat de prijs per Bitcoin aanzienlijk hoger zou moeten zijn dan nu, omdat miners anders feitelijk gedwongen worden om andere cryptovaluta te gaan mijnen.

Bronvermelding: https://news.bitcoin.com/bitcoin-com-cloud-mining-contracts-record-daily-sellouts

Net als met het mijnen van goud wordt de moeilijkheid om Bitcoin te vinden moeilijker naarmate er meer Bitcoin miners komen. Er zal namelijk steeds meer processorkracht nodig zijn om te kunnen concurreren met de professionele miners. De miners zijn op zoek naar het antwoord op een hash (ingewikkelde rekensom) die aan ieder block gekoppeld is. Ieder block heeft een unieke hash. Dit proces beveiligd het netwerk en zorgt ervoor dat alle blocks voor eeuwig en niet te veranderen vastgelegd worden op de blockchain.

In de regel geldt dat het Bitcoin netwerk veiliger wordt naarmate er meer miners bij komen. Een uitzondering hierop is een situatie waarin één groep mensen meer dan de helft van alle processorkracht levert. In dit geval zou deze groep mensen naar ons weten in staat zijn om de Bitcoin blockchain te veranderen. Kleine kans, maar wel mogelijk dus.

Als reactie hierop maken veel andere cryptovaluta gebruik van een andere methode om coins of munten te mijnen. De voornaamste voorbeelden hiervan zijn Proof-of-Stake (PoS), Delegated Proof-of-Stake (DPoS), en Proof-of-Brain (PoB). Dit lijkt in eerste instantie ingewikkeld, maar het is zeker te leren. We zullen binnenkort specifieke blog artikelen hierover publiceren. Vooralsnog verwijzen we u hierover door naar andere websites.

In hoofdstuk 4.4: Cloud Mining vind u meer informatie over het investeren in cloud mining. Dit is kortweg het aanschaffen, installeren en onderhouden van de Bitcoin mining hardware uitbesteden aan een bedrijf.

In hoofdstuk 4.5: Hardware Mining vind u meer informatie over hardware mining.