Laatste revisie: 17 januari 2021

Op de officiële Bitcoin website staat de volgende beschrijving:

“Bitcoin is een innovatief betalingsnetwerk en een nieuw soort geld.”

“Bitcoin gebruikt peer-to-peer-technologie om zonder centrale instantie of banken te kunnen werken; het verwerken van transacties en het uitgeven van Bitcoins gebeurt collectief door het hele netwerk.” 

“Bitcoin is open source; het ontwerp is openbaar, niemand is eigenaar of beheerder van Bitcoin en iedereen kan meedoen. Dankzij de unieke eigenschappen staat Bitcoin vele nieuwe gebruiksmogelijkheden toe die tot nog toe niet mogelijk waren met andere betalingssystemen.”

Het is de eerste vorm van digitaal geld dat gebruik maakt van een blockchain en cryptografie om alle informatie in het netwerk collectief te beheren en te versleutelen. Dit is tegenstelling tot databases, die vanuit één of een aantal centrale punten beheerd worden.

Bitcoin is bedacht door Satoshi Nakamoto, wat een pseudoniem voor één of meerdere personen is. Satoshi Nakamoto lag zijn idee vast in een zogenaamde whitepaper en in 2008 publiceerde(n) hij/zij deze in de mailinglist van Cypherpunks. In januari 2009 werd de eerste versie van de Bitcoin Core software gepubliceerd.

Het aantal Bitcoin dat toegevoegd wordt aan het netwerk zal iedere vier jaar halveren, totdat er uiteindelijk exact 21 miljoen Bitcoin in omloop zijn. Niet meer en niet minder. Dit zal volgens de whitepaper rond het jaartal 2140 zijn. Momenteel zijn er ruim 18,6 miljoen Bitcoins in omloop, wat in eerste instantie raar klinkt omdat er maar 21 miljoen zullen bestaan.

Ook zijn er al best veel Bitcoins verloren gegaan omdat de eigenaar het wachtwoord vergeten was bijvoorbeeld. Bitcoin is enorm schaars en dus gelimiteerd in de uitgifte van het aantal coins.

Bitcoin is tevens ontastbaar – de munten bestaan enkel in computers – ook al zijn er verschillende bedrijven die tegenwoordig fysieke Bitcoins verkopen die gemaakt zijn van goud of zilver.

Om het simplistisch weer te geven is Bitcoin digitaal geld dat gebruik maakt van open source software die gratis te downloaden en installeren is. Zodra u de Bitcoin Core software geïnstalleerd hebt op uw computer, heeft u de originele blockchain (decentrale variant van een database) van alle Bitcoin transacties die ooit gemaakt zijn. Er is nog nooit eerder software ontwikkelt die het mogelijk maakt om een up-to-date lijst met miljarden transacties collectief te beheren en beveiligen.

Het is niet vereist om software te installeren om gebruik te maken van cryptovaluta. Dit kan ook met zogenaamde cloud services, oftewel online exchanges en wallets. Hier is geen enkele installatie voor nodig.

Dit is precies waarom Bitcoin revolutionair is. Deze technologie stelt ons voor het eerst in de geschiedenis in staat om zelf ons vermogen te beheren. Door een derde partij zoals een bank of credit card maatschappij overbodig te maken, worden transacties uiterst efficiënt, goedkoop, veilig en snel.

Ieder persoon ter wereld met een smartphone en internetverbinding heeft real-time beheer over zijn/haar eigen geld. Eén smartphone zou een heel dorp in een onderontwikkeld land van een betaalnetwerk (bank) kunnen voorzien. Blockchain technologie zal vrijwel ieder marktsegment ter wereld drastisch veranderen, en in razend tempo.

Er zijn ook al zogenaamde Altcoins in omloop. dit zijn alternatieven (concurrenten) van Bitcoin. Meer hierover vind u in hoofdstuk 3: Wat zijn Altcoins?

In hoofdstuk 1.1: Wat is een blockchain vind u meer diepgaande informatie over een blockchain.

In hoofdstuk 1.2: Hoe werkt Bitcoin wordt in het kort beschreven hoe Bitcoin precies werkt.

In hoofdstuk 1.3: Hoe werkt Bitcoin mining wordt dieper ingegaan hoe het mijnen (ontdekken) van nieuwe Bitcoin precies werkt.

In hoofdstuk 1.4: Waarom is Bitcoin waardevol vind u een overzicht van de feiten over Bitcoin.

In hoofdstuk 1.5: Wat is Segregated Witness (SegWit) vind u een korte beschrijving over de Segregated Witness update van Bitcoin.

In hoofdstuk 1.6: Wat is het Lightning Netwerk vind u een korte beschrijving over het Lightning Netwerk dat zowel voor Bitcoin als verschillende andere cryptovaluta’s gebruikt kan worden.