Laatste revisie: 27 december 2018

Stellar in het kort

Stellar (XLM) is een gedecentraliseerd wereldwijd betalingsnetwerk en handelsnetwerk voor personen, bedrijven en banken. Het doel van Stellar is vergelijkbaar met dat van Ripple, maar Stellar richt zich meer op de totale wereldbevolking, in plaats van voornamelijk op banken.

Met Stellar is het mogelijk om grensoverschrijdende transacties binnen enkele secondes te maken, voor een fractie van een cent aan transactiekosten, en zonder tussenkomst van een bank. Stellar richt zich ook op anonimiteit, vandaar ook de naam Stellar.

Ook is Stellar een ICO platform. Stellar belooft alle problemen op te lossen waar voornamelijk Bitcoin, Ethereum en Ripple mee te maken hebben. Dit betekent dus erg hoog schaalbaar in aantal transacties, altijd snel, altijd goedkoop, en voor iedereen.

Als Stellar slaagt in zijn doel dan zal het een ontzettend groot wereldwijd betalingsnetwerk gaan worden waar de meerderheid van de wereldbevolking mee te maken gaat krijgen. Dit denken wij ten minste..

Wat is Stellar?

“De missie van de Stellar Development Foundation (SDF) is het bevorderen van mondiale financiële toegang, alfabetisering en inclusie. SDF bereikt dit door de wereldwijde toegang tot goedkope financiële diensten uit te breiden door de ontwikkeling en het onderhoud van technologie en partnerschappen.”

Bronvermelding: https://www.stellar.org/about/mandate

Wij vinden de missie van Stellar nodig in de wereld en we vinden dat Stellar het op één van de juiste manieren aanpakt. Stellar wil namelijk het huidige financiële systeem op de schop nemen, niet door er iets aan de te veranderen, maar door een uitbreiding bovenop het huidige stelsel te bouwen. Stellar wil samenwerken met bijv. banken, en is dus een geduchte concurrent voor Ripple (XRP).

Wie heeft Stellar ontwikkeld?

“Stellar Development Foundation – ook bekend als Stellar.org – werd in 2014 opgericht als een niet-beursgenoteerde non-profitorganisatie in de Amerikaanse staat Delaware. SDF heeft geen aandelen, geen winst voor particulieren en geen particuliere inkomsten.

Het Stellaire netwerk en het Stellaire Protocol, zoals gedefinieerd in de sectie Verantwoordelijkheden, worden hierna gezamenlijk ‘Stellar’ genoemd.

SDF heeft fulltime en parttime werknemers, evenals contractanten, om programma’s te ontwikkelen en uit te voeren die wereldwijde financiële toegang, alfabetisering en inclusie bevorderen. Afgezien van de personeelskosten omvatten de overige operationele kosten de kosten van kantoorhuur, kantoorvoorzieningen, hardware, software en partnerschap en educatieve programma’s.

Het is van cruciaal belang voor onze missie dat Stellar een publiek toegankelijk goed blijft. Daarom doen en zullen we nooit van transactiekosten op Stellar profiteren. We financieren onze activiteiten met:

 1. 5% van de oorspronkelijk gemaakte lumina op Stellar. We veilen deze lumen periodiek op verschillende beurzen
 2. Bijdragen van liefdadigheidsinstellingen van bedrijven of particulieren
 3. Lidmaatschap van de stichting.
 4. In 2014 ontving SDF een lening van $ 3.000.000 van Stripe, die vervolgens werd terugbetaald met 2B lumen”

Bronvermelding: https://www.stellar.org/about/mandate

“De visie van SDF is een open en betaalbaar financieel systeem waarbij mensen van alle inkomensniveaus toegang hebben tot eenvoudig te gebruiken, veilige en goedkope financiële diensten. SDF is ook bedoeld om ontwikkelaars te voorzien van nuttige technologie om financiële producten en diensten voor hun gemeenschap te creëren.

Om globale financiële toegang, geletterdheid en inclusie te bevorderen, zal SDF:

 • Ontwikkel en onderhoud een veilig en goedkoop wereldwijd transactienetwerk (“Stellar Network”) en protocol (“Stellar Protocol”) dat van hoge kwaliteit is, open-source en publiek toegankelijk voor iedereen
 • Ontwikkel en onderhoud publiek toegankelijke tools en services om het Stellar netwerk en zijn gebruikers te ondersteunen
 • Verstrek leiding en richting voor het Stellar-ecosysteem
 • Promoot de adoptie van Stellar als een wereldwijde betalingsstandaard
 • Verspreid de eigen valuta van het Stellar-ecosysteem, lumen , naar de wereld om het bereik van het netwerk uit te breiden en een meer inclusieve digitale economie te creëren
 • Creëer en ondersteun technische en niet-technische partnerschappen en educatieve initiatieven om digitale financiële geletterdheid en ontwikkelingsinspanningen op institutioneel en gemeenschapsniveau te stimuleren”

Bronvermelding: https://www.stellar.org/about/mandate

Hoe werkt Stellar in het kort?

Stellar bestaat dus uit twee onderdelen: het Stellaire netwerk en het Stellaire protocol.

Het Stellaire netwerk is niet zo spannend en is vergelijkbaar ingericht zoals veel andere cryptovaluta. Het Stellaire netwerk is een blockchain met het unieke Stellar Consensus Protocol.

Let er op dat het Stellaire protocol en het Stellar Consensus Protocol twee verschillende dingen zijn. Het Stellaire protocol is het protocol dat het gehele Stellaire netwerk reguleert. Het Stellar Consensus Protocol is het protocol dat reguleert hoe consensus tot stand komt en is als het ware een plug-in bovenop het Stellaire protocol.

Beide protocollen zijn uiteraard open-source en dus toegankelijk voor iedereen. De broncode wordt gehost op de Github van de Stellar Development Foundation. Het Stellaire protocol onderscheidt zich van veel andere cryptovaluta omdat het een breed scala in mogelijkheden biedt.

Dankzij het Stellaire protocol kunnen kunnen ook fiat valuta onderling overgemaakt worden tussen gebruikers, dus niet alleen XLM kan verzonden worden via het Stellaire netwerk.

Het Stellaire netwerk maakt gebruik van verschillende servers die middels het internet met elkaar communiceren. Elke server heeft een complete kopie van alle accounts binnen het Stellaire netwerk.

Transacties op het Stellaire netwerk worden niet geverifieerd door miners, maar door het Stellar Consensus Protocol.

“In plaats van een op zichzelf staande cryptocurrency te gebruiken om waarde te creëren die de traditionele grenzen doet vervagen, laat Stellar gebruikers fiat-equivalente credits verzenden over de stellaire blockchain. Dit tegoed wordt uitgegeven door ‘ankers’ of financiële instellingen die fungeren als ‘bruggen’ tussen fiat-valuta’s en het netwerk.”

Bronvermelding: https://www.want.nl/stellar-cryptocurrency-net-even-anders

Stellar kopen

Als u Stellar (XLM) wilt kopen, dan raden wij u aan om te kopen bij:

 • Bitvavo (betaal met iDeal, credit card, sofort, of SEPA)
 • Litebit (betaal met iDeal, bancontact, sofort, of SEPA)
 • Binance (betaal met credit card of crypto)

Wij raden u aan om een gedeelte van uw portfolio aan cryptovaluta’s op Nexo te zetten om hier vervolgens 5-12% jaarlijkse rente over te verdienen.

Zet de rest van uw portfolio op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X.

Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor uw mogelijke verliezen.

Handige links

Website: https://www.stellar.org

Facebook: https://www.facebook.com/stellarfoundation

Twitter: https://twitter.com/stellarorg

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC4BrVpvKK0r2zP9xVFQcPSA

CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/currencies/stellar

Marktplaatsen (147+): https://coinmarketcap.com/currencies/stellar/#markets

Technische Analyses: https://coincheckup.com/coins/stellar/analysis

Prijsprognoses: https://coincheckup.com/coins/stellar/predictions

Wij zijn niet aansprakelijk voor uw mogelijke verliezen!