Laatste revisie: 22 december 2019

Samenvatting

Ripple is een betalingsnetwerk dat voornamelijk gericht is op banken en veel bedrijven in de financiële sector. Ripple wil een internationaal betalingsnetwerk van de toekomst bieden. Het protocol van Ripple (XRP) heet het Ripple Transaction Protocol (RTXP). Dit protocol maakt directe transacties tussen gebruikers mogelijk. Ripple is anders dan de meeste cryptovaluta omdat het geen gebruik maakt van een blockchain. Ripple heeft bijvoorbeeld geen miners nodig in het netwerk. Ripple pakt het anders aan dan de rest.

Afbeeldingsresultaat voor ripple logo

Bronvermelding: https://leerzelfbeleggen.com/bitcoins/beleggen-ripple-nieuwste-crytocurrency-belegging

Het Ripple Transaction Protocol maakt ook transacties mogelijk in veel andere fiat valuta’s, zoals de Dollar en de Euro voor ons de voornaamste voorbeelden zijn. Het ondersteunt meerdere valuta’s, maar gebruikers kunnen NIET hun eigen cryptovaluta aanmaken. Er zijn met de oprichting 100 miljard XRP uitgegeven, waarvan Ripple Labs zelf nog meer dan de helft van in beheer heeft. Telkens als er een transactie wordt gedaan, zal er een klein gedeelte XRP vernietigd worden. Dit zal XRP geleidelijk in prijs laten stijgen, omdat er steeds minder XRP in omloop zullen zijn.

Ripple is super goedkoop en verwerkt transacties binnen enkele seconden.

Ripple wil net als Stellar een compleet netwerk aanbieden voor banken, bedrijven, particulieren, in feite voor iedereen.  Ripple verwerkt op het moment maximaal 1500 transacties per seconde, in tegenstellig tot Bitcoin met 6 transacties per seconde.

Het netwerk kan in de toekomst 50.000 transacties per seconde verwerken. Dit zijn 4,32 miljard transacties per dag. En dat terwijl het VEEL minder energie gebruikt dan Bitcoin. Transacties worden verwerkt in 4 seconden.

De voorganger van Ripple was Ripplepay, dat in 2004 werd opgericht door Ryan Fugger uit Canada. Oorspronkelijk heette het bedrijf dat Ripple heeft opgericht OpenCoin, maar tegenwoordig heet het Ripple Labs.

Het Ripple Payment Protocol (RTXP) is ontwikkeld door Ryan Fugger, Arthur Britto en David Schwartz. Er zijn in het begin exact 100 miljard XRP uitgegeven.

Het Ripple Consensus Protocol (RTXP) maakt het mogelijk om veel verschillende geldsoorten direct van persoon naar persoon (peer-to-peer) over te maken. Voorbeelden hiervoor zijn Dollars, Euro’s, Yens, maar ook Airmiles.

Het RTXP is voornamelijk op banken gericht en maakt het mogelijk om direct geld over te maken naar elke locatie ter wereld. Het is voor banken niet meer vereist om zelf bankrekeningen in ieder land ter wereld te hebben (zogenaamde nostro accounts). Plus directe en super goedkope transacties.

Buiten banken kunnen ook andere bedrijven gebruik maken van het Ripple Transaction Protocol door dit in hun system te integreren. Ripple heeft twee partijen nodig voor een transactie, en dat zijn een gereguleerde financiële institutie, en ten tweede zogenaamde “market makers” zoals investeringsfondsen of exchanges. Deze market makers verschaffen liquiditeit door zelf tegoeden aan cryptovaluta te storten in hun eigen wallets.

In de basis is Ripple een gedeelde database waarin koop en verkoop orders in veel verschillende valuta worden opgenomen, en is het hiermee in feite een marktplaats om direct valuta met elkaar te verhandelen.

Handige links

Website: https://ripple.com

Whitepaper: https://ripple.com/files/ripple_consensus_whitepaper.pdf

Ripple explorer: https://xrpscan.com

Facebook: https://www.facebook.com/ripplepay

Twitter: https://twitter.com/ripple

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjok1uTSBUgvRYQaASz6YWw

CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/currencies/ripple

Binance: https://info.binance.com/en/currencies/ripple

CoinCheckUp: https://coincheckup.com/coins/ripple

Ripple kopen

Als u Ripple (XRP) wilt kopen, dan raden wij u aan om te kopen bij:

  • Bitvavo (betaal met iDeal, credit card, sofort, of SEPA)
  • Litebit (betaal met iDeal, bancontact, sofort, of SEPA)
  • Binance (betaal met credit card of crypto)

Wij raden u aan om een gedeelte van uw portfolio aan cryptovaluta’s op Nexo te zetten om hier vervolgens 5-12% jaarlijkse rente over te verdienen.

Zet de rest van uw portfolio op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X.

Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor uw mogelijke verliezen.