Laatste revisie: 22 december 2019

Samenvatting

Ethereum is een blockchain protocol dat naast haar eigen cryptovaluta – de Ether (ETH) – ook digitale valuta’s beheerd die door de gebruikers aangemaakt kunnen worden. Zowel alle transacties van de Ether als van meer dan honderd andere cryptovaluta worden opgeslagen in de Ethereum blockchain. Ook biedt Ethereum Smart Contract die in de programmeertaal Solidity ontwikkeld worden.

Bronvermelding: https://ethereum.org/assets

Ethereum is opgericht op 30 juli 2015 door Vitalik Buterin. Vitalik is geboren in Rusland, later verhuisd naar Canada, en woont nu in Zwitserland. Er zijn op het moment van schrijven 102.851.145 Ether in omloop.

Vitalik heeft een eigen programmeertaal ontwikkeld genaamd Solidity, die gebaseerd is op JavaScript. Met deze programmeertaal kunnen software ontwikkelaars verder bouwen op de Ethereum blockchain. De missie van Ethereum is om werkelijk alles te decentraliseren. Met ERC-20 tokens worden alle tokens bedoeld die later door gebruikers aan de blockchain toegevoegd zijn. Dit zijn er inmiddels al honderden.

In tegenstelling tot Bitcoin maakt Ethereum gebruik van een Proof-of-Stake algoritme om tot consensus te komen. Hierbij zijn er geen miners vereist in het netwerk, maar worden de block rewards op basis van stake (inzet) verdeeld. Dit betekend dus dat u als het ware rente ontvangt over uw investering, omdat deze gedurende de tijd aangevuld zal worden met uw gedeelte van de block rewards.

Eén van de belangrijkste introducties die Ethereum met zich meebracht waren zogenaamde Smart Contracts. De makkelijkste vergelijking voor Smart Contracts is de snoepautomaat op het werk. Als u een € 1 munt in de automaat stopt, voldoet u aan het minimaal vereiste tegoed, en zal de automaat uw wens vervullen. Als u geen geld in de automaat stopt, voldoet u niet aan het minimaal vereiste tegoed, en zal de automaat uw wens niet vervullen. Smart Contracts werken hetzelfde.

Bedrijven kunnen onderling gebruik maken van Smart Contracts, voornamelijk in de logistiek. Deze contracten worden vastgelegd in de blockchain en worden alleen uitgevoerd als er aan vooraf vastgestelde voorwaarden wordt voldaan. Ook zullen deze contracten altijd exact zoals afgesproken worden uitgevoerd. Geen onduidelijkheden meer.

Ethereum revolutioneerde de Initial Coin Offering markt. Voortaan was het voor oprichters van nieuwe cryptovaluta niet meer vereist om zelf door alle moeite te ondergaan om een eigen blockchain (protocol) te ontwikkelen. Met de Solidity programmeertaal kan vrij eenvoudig een eigen token worden aangemaakt, die meestal in Ether betaald kan worden tijdens de ICO. Hierdoor had Ethereum een gigantisch gat in de markt te pakken en steeg de prijs in korte tijd van zo’n € 8 naar € 1000. Er ontstond ineens een enorm grote vraag naar Ether, omdat er miljarden werden opgehaald in ICO rondes die vaak enkel in Ether betaald konden worden.

Handige links

Website: https://www.ethereum.org

Whitepaper: https://github.com/ethereum/wiki/wiki/White-Paper

Blockchain explorer: https://etherscan.io

Facebook: https://www.facebook.com/ethereumproject

Twitter: https://twitter.com/ethereum

Instagram: https://www.instagram.com/ethereumproject

YouTube: https://www.youtube.com/user/ethereumproject

CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum

Binance: https://info.binance.com/en/currencies/ethereum

CoinCheckUp: https://coincheckup.com/coins/ethereum

Ethereum kopen

Als u Ethereum (ETH) wilt kopen, dan raden wij u aan om te kopen bij:

  • Bitvavo (betaal met iDeal, credit card, sofort, of SEPA)
  • Litebit (betaal met iDeal, bancontact, sofort, of SEPA)
  • Binance (betaal met credit card of crypto)

Wij raden u aan om een gedeelte van uw portfolio aan cryptovaluta’s op Nexo te zetten om hier vervolgens 5-12% jaarlijkse rente over te verdienen.

Zet de rest van uw portfolio op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X.

Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor uw mogelijke verliezen.