Laatste revisie: 27 december 2018

EOS in het kort

EOS is een blockchain protocol dat is gericht is op het bouwen van decentrale digitale applicaties. De cryptovaluta die vanaf het begin verbonden is heeft dezelfde naam en afkorting. EOS bestaat sinds 1 juli 2017 en is ontwikkeld door Block.one, met onder andere Daniel Larimer van STEEM en Bitshares als hoofdontwikkelaar. Er zullen 1.006.245.120 EOS uitgegeven worden, waarvan er momenteel al meer dan 906.245.118 EOS in omloop zijn. EOS maakt gebruik van een Delegated Proof-of-Stake consensus algoritme, dit betekent dat niet alle stakers deelnemen aan het verwerken van transacties, aanmaken van nieuwe blocks, en uitgeven van nieuwe coins. Er wordt als het ware macht gedelegeerd (vandaar Delegated) naar master nodes (hoofdknooppunten) in het netwerk, welke dus in besloten kring profiteren van de block rewards. Iedereen kan een master node beheren met aanschaf en installatie van speciaal hiervoor ontworpen apparatuur. EOS is momenteel de nummer 1 blockchain op het gebied van dagelijkse transacties, EOS verwerkt gemiddeld al meer dan 39,5 miljoen transacties per dag. EOS heeft momenteel ook nog het record aantal verwerkte transacties op één dag van alle blockchains, met maar liefst 10.111.725 transacties. Daar worden transacties verwerkt binnen enkele seconden, en de transactiekosten zijn gratis! De geruchten gaan dat EOS staat voor Ethereum On Steroids, oftewel Ethereum Op Anabolen. EOS is erg hoog schaalbaar en is enkel te mijnen door master nodes.

Wat is EOS?

EOS.IO (EOS) is een blockchain protocol dat gericht is op het bouwen van decentrale digitale applicaties. De cryptovaluta die vanaf het begin verbonden is heeft dezelfde naam en afkorting. EOS bestaat sinds 1 juli 2017 en is ontwikkeld door Block.one, met onder andere Daniel Larimer van Bitshares en STEEM als hoofdontwikkelaar. “De EOS.IO-software introduceert een nieuwe blockchain-architectuur die is ontworpen om verticale en horizontale schaling van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken. Dit wordt bereikt door een besturingssysteemachtig concept te creëren waarop toepassingen kunnen worden gebouwd. De software biedt accounts, authenticatie, databases, asynchrone communicatie en de planning van applicaties over veel van de CPU-kernen of clusters. De resulterende technologie is een blockchain-architectuur die uiteindelijk kan schalen naar miljoenen transacties per seconde, gebruikersheffingen elimineert en snelle en eenvoudige implementatie en onderhoud van gedecentraliseerde applicaties mogelijk maakt, in de context van een beheerde blockchain.” Bronvermelding: https://github.com/EOSIO/Documentation/blob/master/TechnicalWhitePaper.md Ook biedt EOS Smart Contracts en is het doel om het schaalbaarheid probleem van zowel Bitcoin als Ethereum op te lossen. EOS wil het eerste decentrale besturingssysteem zijn ter wereld. Zo wil het alle (mobiele) apparatuur bereiken in de toekomst, zoals smartphones en laptops. Ten slotte biedt EOS opslagruimte op de blockchain aan aan zijn gebruikers, zo krijgt iemand die 1% van alle EOS tokens bezit ook 1% van de totale blockchain capaciteit. En je krijgt ook stemrecht naar gelang je EOS tokens bezit, en krijgt hiermee inspraak over de toekomst van de blockchain.

Wie heeft EOS ontwikkeld?

EOS is opgericht door het bedrijf Block.one, een leider in het leveren van krachtige blockchain-oplossingen. Block.one beschrijft de volgende 7 teamleden op zijn website:

Brendan Blumer, Chief Executive Officer

Rob Jesudason, President

Andrew Bliss, Chief Financial Officer

Michael AlexanderChief Executive Officer, EOS VC

Kokuei (Guo) Yuan, Executive Chairman

James Mendes, Chief People Officer

Sheel Kohli, Chief Marketing & Communications Officer

De missie van EOS is om alles te decentraliseren door middel van decentrale applicaties. EOS is een blockchain protocol dat gemaakt is om decentrale applicaties op te kunnen bouwen.

Hoeveel EOS zijn er in omloop?

Er zullen in totaal 1.006.245.120 EOS uitgegeven worden. Momenteel zijn er al meer dan 906.245.118 EOS in omloop zijn, dit betekent dat er nog zo’n 100 miljoen EOS uitgegeven zullen worden.  Dit is gunstig voor het prijsverloop van EOS aangezien de prijs niet veel omlaag gedrukt wordt door de uitgave van nieuwe coins.

Hoe werkt EOS in het kort?

EOS maakt gebruik van een Delegated Proof-of-Stake consensus algoritme, dit betekent dat niet alle stakers deelnemen aan het verwerken van transacties, aanmaken van nieuwe blocks, en uitgeven van nieuwe coins. Er wordt als het ware macht gedelegeerd (vandaar Delegated) naar master nodes (hoofdknooppunten) in het netwerk, welke dus in besloten kring profiteren van de block rewards. Iedereen kan een master node beheren met aanschaf en installatie van speciaal hiervoor ontworpen apparatuur. Op de EOS blockchain kunnen decentrale applicaties (dapps) worden aangemaakt. Deze dapps zullen gratis in gebruik moeten zijn, miljoenen gebruikers aankunnen, makkelijk up te graden zijn, korte wachttijden hebben. Ook zullen er duizenden dapps naast elkaar verwerkt moeten worden door de EOS blockchain.

Toekomst van EOS?

Het doel van EOS is om het eerste decentrale besturingssysteem te worden. Dit is een erg hoog doel en vergt dus ook erg veel inspanning. Everipedia (IQ) – de blockchain concurrent van Wikipedia – maakt al vanaf 6 december 2017 gebruik van EOS. Verder zijn er nog weinig andere cryptovaluta die draaien op het EOS blockchain protocol. Verder vind u op https://eosprojects.org/projects een complete lijst met decentrale applicaties (dApps) die op de EOS blockchain aangemaakt zijn. Wat zijn de voordelen van EOS? 1. EOS wil een decentraal platform aanbieden waarmee software ontwikkelaars decentrale applicaties kunnen ontwikkelen. 2. Slechts een klein gedeelte (minder dan 10%) van het totaal aantal EOS dat ooit in omloop zal zijn is nog niet uitgegeven. 3. EOS is al op 194+ marktplaatsen te verhandelen. EOS wordt inmiddels ondersteund door alle grote brokers, exchanges, en hardware wallets. 4. EOS mag zich voorlopig nog de absolute nummer 1 noemen voor het record aantal verwerkte transacties in één dag, namelijk 48.521.649 transacties. Daarnaast is EOS de nummer 1 qua aantal transacties per dag, met gemiddeld al meer dan 39,5 miljoen transacties. 5. Het doel van EOS is om het eerste decentrale besturingssysteem te worden. Dit is een erg hoog doel en vergt dus ook erg veel inspanning. De blockchain lijkt er in ieder geval klaar voor.

Waar kan ik EOS kopen?

EOS is momenteel op 194+ marktplaatsen te verhandelen. Als u EOS wilt kopen, dan raden we u aan om EOS te kopen op Bitvavo, Litebit of Binance. Wij raden u aan om een gedeelte van uw portfolio aan cryptovaluta’s op Nexo te zetten om hier vervolgens 5-12% jaarlijkse rente over te verdienen. Zet de rest van uw portfolio op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X. Wij zijn niet aansprakelijk voor uw mogelijke verliezen.