Laatste revisie: 17 januari 2021

Cardano in het kort

Cardano (ADA) is afkomstig uit Hong Kong en heeft in korte tijd een erg grote market cap bereikt. Zo staat Cardano ook al in de top 10 van alle cryptovaluta die er momenteel in omloop zijn. Cardano staat bekend als een derde generatie blockchain, net zoals EOS en enkele andere blockchains. Cardano maakt gebruik van het Proof-of-Stake consensus algoritme en Cardano betaald al zijn gebruikers voor het staken van hun ADA coins. Dit resulteert ook voor Cardano in een veel hogere schaalbaarheid en aanzienlijk minder energieverbruik dan Bitcoin. De ICO van Cardano duurde meer dan één jaar en wel van 2015 tot januari 2017. Cardano lanceerde in september 2017.

Wat is Cardano?

Cardano is een blockchain project dat een eerlijke financiële infrastructuur wil creëren die de privacy van de gebruikers waarborgt, en dat alles vanuit wetenschappelijk oogpunt opgezet. In plaats van een kant en klare Whitepaper op te stellen begon het team achter Cardano met het opstellen van een lijst met wetenschappelijke regels waar Cardano aan moest voldoen. Transacties op de Cardano blockchain zijn enorm snel en goedkoop. “Cardano is een gedecentraliseerd openbaar blockchain- en cryptocurrency-project en is volledig open source. Cardano ontwikkelt een smart contract platform dat meer geavanceerde functies wil leveren dan elk eerder ontwikkeld protocol. Het is het eerste blockchain-platform dat evolueert uit een wetenschappelijke filosofie en een op onderzoek gebaseerde benadering. Het ontwikkelingsteam bestaat uit een groot wereldwijd collectief van deskundige ingenieurs en onderzoekers.” Bronvermelding: https://www.cardano.org

Wie heeft Cardano ontwikkeld?

Cardano is opgericht door de Blockchain Development Output Hong Kong (IOHK). Deze staat onder leiding van CEO Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters van Ethereum en oprichter van The Bitcoin Education Project. “IOHK, opgericht in 2015 door Charles Hoskinson en Jeremy Wood, is een ingenieurs- en technologiebedrijf van wereldklasse dat zich toelegt op het gebruiken van peer-to-peer-innovaties om financiële diensten te verlenen aan drie miljard mensen die deze niet hebben. De groep heeft de opdracht gekregen om tot 2020 het Cardano-platform te ontwerpen, te bouwen en te onderhouden.” “Er zijn drie organisaties die bijdragen aan de ontwikkeling van Cardano. De eerste is de Cardano Foundation, een onafhankelijke standaardorganisatie die in Zwitserland is gevestigd, met kernverantwoordelijkheden om de gemeenschap van Cardano-gebruikers te ondersteunen en om samen te werken met autoriteiten op het gebied van regelgevende en commerciële aangelegenheden. De tweede entiteit die aan Cardano werkt, is IOHK, een toonaangevend onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf voor cryptocurrency, dat het contract vasthoudt om het platform tot 2020 te ontwikkelen. De laatste zakenpartner is Emurgo, dat investeert in start-ups en commerciële ondernemingen helpt verder te bouwen op de Cardano blockchain.” Bronvermelding: https://www.cardano.org/en/team

Hoeveel Cardano zijn er in omloop?

Er zullen in totaal exact 45 miljard ADA uitgegeven worden. Momenteel zijn er al meer dan 31 miljard ADA in omloop. Dit is enigszins gunstig voor het prijsverloop van ADA aangezien de prijs aanvaardbaar omlaag gedrukt wordt door de uitgave van nieuwe coins. 

Hoe werkt Cardano in het kort?

Cardano bestaat uit twee onderdelen: de Cardano Settlement Layer (CSL) en de Cardano Computation Layer (CCL). De reden waarom de IOHT Cardano zo heeft ingericht is het scheiden van de transacties van de overige gegevens zoals Smart Contracts. Dit alles uit het oogpunt van schaalbaarheid om minder ruimte van de blockchain in te nemen. In de Settlement Layer worden de transacties bijgehouden en in de Computation Layer worden alle voorwaardes gereguleerd die aan deze transacties verbonden zijn. Cardano biedt dus ook de mogelijkheid voor Smart Contracts, net zoals Ethereum en veel andere cryptovaluta.

Toekomst van Cardano?

Cardano wordt inmiddels al door drie aparte instanties ontwikkeld: de Cardano Foundation, de IOHK, en Emurgo. Al deze instanties nemen een ander takenpakket voor hun rekening. Emurgo is een bedrijf dat investeert in startups en helpt bij het implementeren van het commerciële aspect van ADA. Ook komt Cardano met een prepaid-betaalkaart voor meer dan 33.000 winkels in Zuid-Korea. Let op dat dit geen pinpas is, maar een vergelijkbaar is met een OV-chipkaart waar je tegoed op kunt storten. Deze Cardano betaalkaarten worden ontwikkeld door IOHK, Emurgo en Metaps+. Cardano is erg sterk vertegenwoordigd op alle social media en trekt erg veel investeerders. Wij zien een goede toekomst tegenmoet voor Cardano en zullen de beschrijving van Cardano snel uitbreiden.

Wat zijn de voordelen van Cardano?

 1. Cardano is een compleet open source ecosysteem dat op basis van wetenschappelijke bevindingen is opgezet. Alles wordt op wetenschappelijke basis besloten, aldus de IOHT.
 2. Door de verschillende lagen van het blockchain protocol is het eenvoudig om met Cardano uit te breiden naar nieuwe markten. Ook toevoegingen kunnen eenvoudig worden gemaakt, met consensus uiteraard.
 3. Privacy is gewaarborgd bij Cardano, met uitzondering van overheidsinstanties. Deze moeten wettelijk inzicht kunnen krijgen in de lijst met alle transacties die op de Cardano blockchain is gemaakt.
 4. Cardano biedt de mogelijkheid om Smart Contracts te creëren.
 5. Cardano heeft erg goede wallets zoals Daedalus en is al op 66+ marktplaatsen te verhandelen.

  Waar kan ik Cardano kopen?

  Als u Cardano wilt kopen, dan raden we u aan om ADA te kopen op Bitvavo, Litebit of Binance. Wij raden u aan om een gedeelte van uw portfolio aan cryptovaluta’s op Nexo te zetten om hier vervolgens 5-12% jaarlijkse rente over te verdienen. Zet de rest van uw portfolio op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X.

  Handige links

  Website: https://www.cardano.org Facebook: https://www.facebook.com/CardanoFoundation Twitter: https://twitter.com/CardanoStiftunghttps://twitter.com/cardano YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbQ9vGfezru1YRI1zDCtTGg CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/currencies/cardano Marktplaatsen (62+): https://coinmarketcap.com/currencies/cardano/#markets Technische Analyses: https://coincheckup.com/coins/cardano/analysis Prijsprognoses: https://coincheckup.com/coins/cardano/predictions Wij zijn niet aansprakelijk voor uw mogelijke verliezen!