Laatste revisie: 9 november 2018

Altcoins zijn alternatieve digitale valuta voor Bitcoin. Bitcoin is “slechts” een betalingsmiddel, terwijl veel andere cryptovaluta (of beter gezegd blockchains) een decentrale oplossing bieden voor een huidig (centraal) probleem.

Om een relevant voorbeeld hiervoor te geven biedt Power Ledger (POWR) een decentrale oplossing om (zonne)energie te kunnen verhandelen, zonder tussenkomst van een energie leverancier. Dit resulteert onder andere in lagere prijzen en een gezondere (decentrale) concurrentie.

Ook Manna (MANNA) is een super voorbeeld. Manna biedt alle menselijke inwoners van Moeder Aarde een wekelijks basis inkomen, en dit na slechts een korte registratie. De rest gaat van zelf. Manna biedt de optie om uw gedeelte van dit basis inkomen automatisch over te maken naar verschillende goede doelen. Ook als u zelf geen gebruik wilt maken van Manna is dit dus een goede cryptovaluta om te onderzoeken.

Cryptovaluta 2.0: Ethereum

De eerste Altcoin was Ether, oftewel Ethereum (ETH). Ethereum is bedacht door Vitalik Buterin in 2013 en is op 30 juli 2015 gepubliceerd. Honderden andere cryptovaluta slaan hun data op in de Ethereum blockchain.

Ethereum introduceerde zogenaamde “Smart Contracts”, waarmee decentrale en digitale contracten kunnen worden afgesloten. Ethereum was als het ware de eerste vorm van Cryptovaluta 2.0. Hiermee bedoelen we dat deze blockchains niet enkel als betalingsmiddel functioneren, maar dat software ontwikkelaars ook op deze blockchains verder kunnen programmeren.

Cryptovaluta 3.0: STEEM

Blockchains zoals STEEM (STEEM) beschouwen wij persoonlijk als Cryptovaluta 3.0. Op deze blockchains kan én door andere partijen geprogrammeerd worden, én de gebruikers hoeven de cryptovaluta niet persé te kopen om ze te verkrijgen. STEEM is absoluut één van onze favoriete blockchains. Op deze blockchain draaien verschillende websites zoals Steemit (blogging platform), D.Tube (vlogging platform) en Utopian (software ontwikkeling platform). Het aantal toepassingen van STEEM groeit in razend rempo, aangezien iedereen op deze blockchain kan programmeren.

Een idee kan voortaan binnen één dag van de tekentafel af en kan vervolgens worden ontwikkeld door iedereen die vrijwillig hieraan deel wil nemen. Dit in tegenstelling tot bedrijven en andere instanties waar totaal geen flexibiliteit is door de bureaucratische bedrijfsvoering. STEEM is het nieuwe Facebook, YouTube en Kickstarter in één. Zacht uitgedrukt dan..

STEEM verwerkt momenteel het meeste aantal transacties per dag, met een gemiddelde van maar liefst 850.000 transacties. Deze blockchain is slechts twee jaar geleden geboren, en staat op het punt om het complete social media te veranderen. Voortaan krijgt iedereen betaalt voor zijn/haar aandacht en handelingen op het internet, in plaats van centrale bedrijven zoals Facebook en YouTube die miljarden verdienen aan advertenties, terwijl u alle moeite doet en ook nog eens deze tijdverspilling moet bekijken! Een belachelijk verdienmodel gewoon.

Cryptovaluta 4.0: Nog niet ontwikkeld

Hoe Cryptovaluta 4.0 er uit zal zien of welke blockchain dit zal worden is ons nog onbekend. Het is ook mogelijk dat andere technologie zoals de “Tangle” (van IOTA) en de “Hashgraph” in de toekomst gaat overwinnen. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over hoe het geheel er in de toekomst uit gaan zien.

Wij vergelijken het met de uitvinding van het vliegtuig. Het eerste functionerende vliegtuig was gemaakt van hout door de gebroeders Wright, maar tegenwoordig zit er totaal geen hout meer in uit veiligheidsoogpunt. Met DLT technologie zal dit net zo verlopen verwachten we, het geheel veranderd door de jaren heen.

Eén ding is zeker, met al meer dan 2000 cryptovaluta in zo’n 10 jaar tijd, groeit DLT technologie exponentieel verder.